ForumCacak
Dobrodošli na^^CACAK FORUM^^.

Da bi videli kompletan sadržaj foruma, morate se registrovati ili ulogovati!

Navigacija

Pogledaj šta je novo na forumu

Welcome!

Kao registrovani član Cacak foruma , vi možete učestovati u diskusijama, razmenjivati privatne poruke sa drugim članovima naše zajednice. Pre svega, jedino kao registrovani član možete imati pun pristup forumu, odnosno videti njegov celokupan sadržaj!


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se


Ženski vs muški mozak
   • Please log in to reply

  Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

  #1

  SNooPy89

  SNooPy89
  Main site administrator
  Main site administrator
  taj Uto 12 Mar 2013 - 19:33
  Muški i ženski mozak je sličan, ali postoje neke duboke razlike. Ista smo vrsta, pre svega, ali nam se nekad može činiti kao da su muškarci i žene dva sveta.

  - ODBRANA TERITORIJE - alarmni sistem za pretnju, strah i opasnost, veći je kod muškaraca nego kod žena. Ova razlika čini da muškarci imaju više pažnje kad je potencijalna opasnost u pitanju.

  - ORIJENTACIJA U PROSTORU - muškarci se bolje snalaže u prostoru. Naučnici su otkrili da je deo mozga zadužen za snalaženje u prostoru zadebljan kod žena, što im smanjuje mogućnost snalaženja u prostoru.

  - GOVOR - dok su muškarci bolji u snalaženju u prostoru i čitanju mapa, žene, žene su pričljivije. Brizendin daje sledeće poređenje: “Žene imaju autoput sa osam traka za procesuiranje osećanja, dok je kod muškaraca to tek mala seoska cesta. Žene procesuiraju ta osećanja kroz razgovor, i pričaju, i pričaju... o tome kako se osjećaju”. Njeno istraživanje, kao i više od hiljadu drugih koje je proučila, pokazalo je da, u odnosu na mozak muškarca, u ženskom ima mnogo više delova posvećenih razmišljanju o onome šta žele da kažu, kao i izgovaranju tih misli. Ženski je mozak povezan drugačije, čak i pre rođenja.

  - REAKCIJA NA STRES - Reakcija muškarca na stresnu situaciju je ''Boriti se ili bežati, dok se žene trude da se suoče sa problemom. Razlog ove različite reakcije su hormoni. Hormon oksitocin se ''ispušta'' kod oba pola. Međutim, kod žena hormon estrogen podiže nivo oksitocina, dok kod muškaraca testosteron smanjuje efekat oksitocina.

  - KOMUNIKACIJA - žene su komunikativnije, jer se bolje snalaze u neverbalnoj komunikaciji, koja podrazumeva emocije, govor tela, za raliku od muškaraca koji se više koncentrišu na posao koji ne zahteva komunikaciju. Prema rečima naučnika, kada muškarac sluša, aktivna je samo leva hemisfera mozga, dok su kod žene aktivne obe.

  - EMOCIJE - žene su emotivnije. U boljem su ''kontaktu'' sa svojim osećanjima, umeju bolje da ih izrate, a i više se vezuju za druge. Ali, žene su sklonije i depresiji.

  - MATEMATIKA, LOGIKA, GEOMETRIJA- dečaci obično pokazju nadmoć nad ženama u području mozga koji su uključeni za matematiku, logiku i geometriju. Ova oblast mozga dostiže zrelost četiri godine ranije kod momaka, nego kod devojaka. U nedavnoj studiji pokazano je, kad je u pitanju matematika, da mozak dvanaestogodišnje devojke podseća na mozak osmogodišnjeg dečaka. S druge strane, kako smo već pomenuli, delovi mozga uključeni u jezike i fine motorne veštine (kao što je npr rukopis), sazrevaju oko šest godina ranije kod devojčica, nego kod dečaka. Žene su takođe bolje u pamćenju i drugim testovima verbalne memorije.

  - BOL - žene osećaju bol mnoog intezivnije od muškaraca.

  - KREATIVNOST - žene su kreativnije ukoliko se pojavi problem. Dok će one emotivno pristupiti problemu i nastojati da ga reše na kreativniji način, muškarci će aktivnije pristupiti rešavanju problema, tražeći sve moguće načine. Pri tom, žene imaju tendenciju da izbalansiraju obe hemisfere mozga, a muškarci samo jednu i to levu.

  - SEKSUALNO UZBUĐENJE - muškarci imaju tendenciju da budu seksualno stimulisani samo na osnovu fizičkog kontakta, dok žene može uzbuditi dodir, reč, miris, razmišljanje. Dakle, muškarci su vizuelni tipovi, dok žene više ''padaju'' na reči [/justify]i dodire.[/justify]

  Muški mozak je za 10% veći od ženskog, ali nijedna studija nije pokazala da se veličina odražava na inteligenciju.

  http://cacak.forumsr.net

  Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]  Dozvole ovog foruma:
  Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu