ForumCacak
Dobrodošli na^^CACAK FORUM^^.

Da bi videli kompletan sadržaj foruma, morate se registrovati ili ulogovati!

Navigacija

Pogledaj šta je novo na forumu

Welcome!

Kao registrovani član Cacak foruma , vi možete učestovati u diskusijama, razmenjivati privatne poruke sa drugim članovima naše zajednice. Pre svega, jedino kao registrovani član možete imati pun pristup forumu, odnosno videti njegov celokupan sadržaj!


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se


San i koliko sati spavate?
   • Please log in to reply

  Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

  #1

  SNooPy89

  SNooPy89
  Main site administrator
  Main site administrator
  taj Čet 16 Sep 2010 - 13:34
  San i koliko sati spavate? 688178 San i koliko sati spavate? 14841

  Želimo li doživeti 100. valja nam spavati desetak sati!. Zaključak je studije objavljene u časopisu Sleep, koja je pokazala da stogodišnjaci tri puta češće spavaju barem desetak sati dnevno.Istraživanje je sprovedeno u Kini na 15.638 osoba u dobi od 65 i više godina, a među njima bilo je 3927 osoba u dobi između 90 i 99 godina, te 2794 stogodišnjaka i onih starijih. Danan Gu kaže kako je 65 posto anketiranih kazalo da je kvaliteta njihova spavanja dobra ili vrlo dobra, te da dnevno prosečno spavaju oko sedam i po sati. “No, zanimljivo je da su oni u stareg doba (od 100 i više godina) imali čak 70 posto veću vererovatnoću da će spavati kvalitetno”, kaže Gu. Stogodišnjaci i oni stariji tri su puta češće spavali deset i više sati dnevno. Takođe, muškarci imaju čak za četvrtinu veće izglede za bolji san nego žene.

  Mozak se oporavlja u snu

  No, znanstvenici još uvijek nisu do kraja razjasnili tajnu spavanja jer svaki čovek ima različitu dnevnu potrebu za snom. Dok će jedni već nakon pet ili šest sati biti naspavani i tokom dana im se neće spavati, drugima će trebati osam, devet pa i više sati spavanja. Takođe se zna da je glavni razlog spavanja mozak jer upravo se on može oporaviti samo kroz san.Na taj način održavaju se kognitivne sposobnosti, govor, pamćenje i razmišljanje. Nedostatak sna uticaće na našu koncentraciju, postajemo nervozni, zaboravni, mrzovoljni... Nespavanje nije dobro ni za našu liniju jer se za vreme sna kilogrami lakše tope. Što se pak tiče nadoknađivanja energije, u tome spavanje ima perifernu ulogu jer se ona može nadoknaditi, i hranom.

  Primamljivo, ali nedostižno

  Ova najnovija preporuka, prema kojoj bismo trebali spavati desetak sati dnevno, ne bismo li doživjeli stotu, teško je provediva u današnje vrieme kad se bar toliko mora i raditi. Drugim rečima, umesto trećine života tako bismo gotovo polovicu života proveli spavajući. Primamljivo, ali nedostižno.Uostalom, osim što prema ovoj novoj teoriji možda “gubljenje vremena na spavanje” možemo nadoknaditi dužim životom, teško da će nam mnogo spavanja garantovati i kvalitet života ili, pak, kvalitetnije intelektualno razmišljanje i življenje. Dovoljno je zaviriti u prošlost i videti da je Einstein prespavao gotovo polovinu svog života, ali je zato Edison stalno govorio kako je spavanje gubitak vremena. Napoleon i Margaret Thatcher pak spavali su tek po četiri sata dnevno jer im je budnost bila draža. No, kao i sve u životu, i dužina spavanja ili nespavanja očito manje ovise o potrebi, a više o mogućnostima.
  Koliko vi spavate i šta mislite koliko sati je dovoljno za san?

  http://cacak.forumsr.net

  Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]  Dozvole ovog foruma:
  Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu