ForumCacak
Dobrodošli na^^CACAK FORUM^^.

Da bi videli kompletan sadržaj foruma, morate se registrovati ili ulogovati!
Dobrodošli na Cacak forum!
Za pun pristup forumu, morate se registrovati, ili, ako ste već registrovani, ulogovati. Kada se jednom registrujete, bićete u mogućnosti, ne samo da pregledate forum, već i da otvarate nove teme i još mnogo toga! Ova poruka će nestati kada se registrujete i ulogujete na forum.
Prijavi se na forum Kreiraj nalog

Foto

Koliko je onlajn studiranje popularno u Srbiji  • Por favor, inicie sesión para responder

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

#1
Fuera de línea
SNooPy89
taj Uto 21 Sep 2010 - 15:25


SNooPy89

Main site administrator

Main site administrator
Fakultet za primenjene poslovne i društvene studije Maribor upriličio je svečanost u hotelu Hajat povodom dodele diploma generaciji studenta osnovnih onlajn studija iz Srbije, program »Poslovanje«, koji su diplomirali u 2010. godini.

Prisutni su bili u prilici da prate program poznatog slovenačkog pozorišnog reditelja Toneta Partljiča, koji organizuje program podela diploma i u Sloveniji već 6 godina. Proslavi je prisustvovao i ambasador Slovenije u Srbiji, Dr. Franci But.

DOBA u Srbiji

Na DOBA fakultetu diplomiralo je 40 ljudi iz Srbije koji su tom prilikom stekli Bachelor diplomu i zvanje diplomirani ekonomista. Na ovom fakultetu iz Srbije trenutno ima ukupno 160 studenata. Statistika DOBA fakulteta pokazuje da su onlajn studije DOBA fakulteta popularnjie kod žena iz Srbije – danas ih je 54 odsto, u odnosu na 46 odsto muškaraca. Najveći broj onih koji studiraju na ovom fakultetu iz naše zemlje ima između 25 i 34 godina.

Srbi danas prednjače u odnosu na svoje susede kada je u pitanju onlajn studiranje na DOBA fakultetu i čine 80 odsto svih studenata (izuzimajući studente iz Slovenije). Studenti iz Bosne i Hercegovine čine 7 odsto studenata, dok studenti iz Crne Gore čine 5 odsto. Ostatak čine studenti iz drugih zemalja.

Iz Srbije, najviše upisanih studenata je iz Beograda (82 %), a zatim slede Vojvodina (42 odsto), i Braničevski okrug (3 odsto), kao i Moravički, Raški i Mačvanski okrug (po 1 odsto). Osim iz Beograda, najviše studenata je iz Novog Sada (26 odsto), Bačkog Petrovca (5 odsto), Požarevca (3 odsto) i Čačka, Šapca i Vrnjačke Banje - po 2 odsto.

Interesantan je i podatak da su studenti iz Srbije pokazali veliku uspešnost kada je u pitanju izlazak na prvi ispitni rok i statistike su pokazale da su bolji u odnosu na svoje kolege iz Slovenije – 92,6 odsto studenata iz Srbije uspešno završi prvi ispitni rok, u odnosu na 89,9 odsto studenata iz Slovenije.

Kao osnovne razloge za odabir onlajn studiranja kao načina sticanja diplome, studenti navode razloge kao što su veća vremenska fleksibilnost ( 32,8 odsto) – mogu da studiraju i noću i vikendom; veća samostalnost pri studiranju (15,7 odsto) i mogućnost pronalaženja boljeg posla ( 42,1 odsto).

Onlajn studiranje u Evropi i svetu

Zahvaljujući razvoju informacionih tehnologija, računara i računarskih mreža, onlajn studiranje se u poslednjih dvadeset godina pridružilo tradicionalnim metodama obrazovanja ili ih je u potpunosti zamenilo. Širom sveta danas postoji više od 90 institucija, najčešće pod nazivom „Open University“ koje primarno ističu značaj učenja na daljinu. U svetu danas ima više od 130 miliona onlajn učenika, a godišnja stopa rasta broja polaznika procenjena je da iznosi oko 20 odsto. U Evropi, u školskoj 2000./2001. putem interneta je studiralo 3 miliona studenata. Do kraja 2013 godine očekuje se rast od 19 odsto, što znači 18 miliona onlajn studenata.

O značaju onlajn studiranja

Dekan fakulteta, Dr Boris Cizelj, ovim povodom je izjavio: »Na DOBA Fakultetu niste “broj” – radimo zajednički, kao partneri, na razvoju vašeg individualnog stručnog profila koji vas osposobljava za profesionalne zadatke. Ponosni smo što imamo partnere i u Srbiji i drago nam je što se nekoliko naših diplomaca već odlučilo za dalje studiranje na master studijama DOBA Fakulteta.

Polona Baloh, direktorka DOBA Fakulteta, DE Beograd izjavila je na svečanosti povodom dodele diploma: „Nakon tri godine izvođenja onlajn studija u Srbiji, 40 srpskih diplomaca pridružilo se broju od 947 slovanečkih diplomaca programa Poslovanje. Drago mi je što imamo izuzetno ambiciozne studente, koji žele da u svom životu postignu nešto više. Nadam se da ćemo i dalje uspešno da omogućavamo zaposlenim ljudima da studiraju, u čemu će ih mentori, predavači, stručnjaci i rukovodstvo škole u Beogradu svesrdno podržati.“

O značaju onlajn studiranja govorili su i studenti ovog fakulteta:
"Uzimajući u obzir da radim u internacionalnoj kompaniji gde se od mene očekuje svakodnevno usavršavanje u poslu, nova visoko stručna znanja koja sam kroz onlajn učenje stekla su mi već omogućila brži, kako lični tako i profesionalni razvoj. Uz dobru organizaciju slobodnog vremena i sa kvalitetnom podrškom IT tehnologije DOBA Fakulteta, studiranje, tokom koga sam stekla najbolju praksu poslovnih znanja, veština i procesa, mi je predstavljalo pravo zadovoljstvo.", rekla je Izvorinka Janković, diplomac programa Poslovanje.

DOBA Fakultet je jedini fakultet u Sloveniji i Srbiji gde može biti studirano putem interneta, bez ikakvih vremenskih i prostornih ograničenja. Programi DOBA Fakulteta su savremeni i praktično usmereni, sa modularnom strukturom i prepoznatljivom evropskom dimenzijom u oblasti poslovnih nauka. Studije su prilagođene ličnim željama i usmerenjima uz mogućnost izbora predmeta. Studije u Srbiji su organizovane na srpskom jeziku, a diploma DOBA Fakulteta važi u zemaljama Evropske unije.

DOBA Fakultet organizuje onlajn studiranje u virtuelnom amfiteatru Blackboard, koji upotrebljavaju hiljade korisnika u 700 država širom sveta. Onlajn studiranje na DOBA Fakultetu predstavlja alternativu, pre svega za ambiciozne i uspešne, koji bi želeli međunarodno priznatu diplomu (EU diplomu), kojom sebi osiguravaju bolju budućnost. Naglasak onlajn studija je na aktivnom radu studenata uz upotrebu inovativnih i savremenih pedagoških metoda, koje podstiču inovativnost i kreativnost studenata. Rad studenata u studijskom procesu je stalan (stalne aktivnosti, zadaci, obaveze) i sve što je studentima potrebno za ovaj način studiranja su: računar, pristup internetu i mrežni pretraživač.

Predavači su priznati slovenački stručnjaci u svojoj oblasti, sa bogatim referencama iz prakse. Predavanja gostujućih domaćih i stranih stručnjaka dodatno obogaćuju studijski proces i nude mogućnosti razmene praktičnih iskustava.

Mentor je dostupan studentima u virtuelnom amfiteatru 7 dana u nedelji i ukoliko mu neko od studenata postavi pitanje odgovor će dobiti u roku od 24 sata. Njegov zadatak nije samo pregledanje zadataka i davanje dodatnih uputstava za rad; on će objasniti studentima zašto su nešto uradili pogrešno, gde su uzroci greške i kako mogu poboljšati svoje napredovanje.

https://cacak.forumsr.net

Poruka [Strana 1 od 1]