ForumCacak
Dobrodošli na^^CACAK FORUM^^.

Da bi videli kompletan sadržaj foruma, morate se registrovati ili ulogovati!
Dobrodošli na Cacak forum!
Za pun pristup forumu, morate se registrovati, ili, ako ste već registrovani, ulogovati. Kada se jednom registrujete, bićete u mogućnosti, ne samo da pregledate forum, već i da otvarate nove teme i još mnogo toga! Ova poruka će nestati kada se registrujete i ulogujete na forum.
Prijavi se na forum Kreiraj nalog

Foto

Kako se mozak odmara?  • Por favor, inicie sesión para responder

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

#1
Fuera de línea
SNooPy89
taj Uto 3 Maj 2011 - 0:29


SNooPy89

Main site administrator

Main site administrator
Čak i u stanju potpune budnosti, određene regije mozga, to jest, grupe neurona mogu da odu na spavanje, tvrde stručnjaci. Takođe, ženski mozak aktivniji je od muškog koji se, s druge strane, bolje odmara.

Do sna može doći u određenim delovima mozga i kada je njegov ostatak budan, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u naučnom časopisu Nejčer (Nature). Kada nekoj osobi nedostaje sna, određene nervne ćelije (neuroni) mogu da prave pauzu, konstatovala je grupa američkih naučnika tokom istraživanja.

Kako se mozak odmara? Mozak-tex-1

Naučnici koji se bave psihijatrijskom oblašću Gviljo Tononi i Kjara Čireli sa grupom kolega sa Univerziteta „Viskonsin-Medison" došli su do tog rezultata sprovodeći istraživanje na glodarima.

Univerzum ljudskog mozga ne prestaje da fascinira naučnike i i dalje ima mnogo neistraženih oblasti
Životinjama su ugrađivane elektrode i na taj način je elektroencefalografijom (EEG) praćeno stanje njihovih nervnih ćelija, a u isto vreme stimulisane su da ostanu u budnom stanju, preneli su francuski mediji.

Istovremeno, grupa kanadskih stručnjaka ispitivala je razlike među polovima kod ljudi i utvrdila da je ženski mozak aktivniji od muškog koji se, s druge strane, bolje odmara.

Sposobnost muškaraca da ne misle ni na šta zasnovana je, kako prenosi list Figaro, na realnoj činjenici da je prilikom odmaranja aktivnost moždanih neurona mnogo veća kod žena nego kod muškaraca.

Adriana Mendrek sa Odeljenja za psihijatriju na Univezitetu u Montrealu tvrdi da je samo pitanje kvaliteta odmora, ne i da se mozak pripadnica lepšeg pola ne odmara.

Hormoni i socijalni faktori među „krivcima"?

„Svaki mozak je, zapravo, neprestano aktivan, samo je pitanje u kojoj meri, ali, činjenica je da se muški mozak bolje odmora od mozga žena", objasnila je kanadska naučnica.

Mendrekova, koja je specijalista za šizofreniju, do tog otkrića je došla slučajno dok je proučavala ovu bolest na pacijentima u budnom i uspavanom stanju.


Iako još ne mogu sa sigurnošću da kažu u kojoj meri na takvu razliku utiču socijalni faktori i hormoni, stručnjaci su naglasili da su žene neprestano preokupirane različitim poslovima.

„Žene moraju da drže pod kontrolom mnogo više stvari nego muškarci, tako da ovako nešto uopšte nije začuđujuće", zaključila je Adriana Mendrek.

Uprkos decenijama brojnih istraživanja i otkrića, mozak za naučnike još predstavlja veliku nepoznanicu. Takav izazov i inspiriše na još uporniji i predaniji rad sa ciljem potpunog „dešifrovanja" mehanizama ljudskog mozga.

Izvor: RTS

https://cacak.forumsr.net

Poruka [Strana 1 od 1]