ForumCacak
Dobrodošli na^^CACAK FORUM^^.

Da bi videli kompletan sadržaj foruma, morate se registrovati ili ulogovati!
Dobrodošli na Cacak forum!
Za pun pristup forumu, morate se registrovati, ili, ako ste već registrovani, ulogovati. Kada se jednom registrujete, bićete u mogućnosti, ne samo da pregledate forum, već i da otvarate nove teme i još mnogo toga! Ova poruka će nestati kada se registrujete i ulogujete na forum.
Prijavi se na forum Kreiraj nalog

Foto

Kuzmanovićeve makete čuvaju lepotu srpskih sela  • Por favor, inicie sesión para responder

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

#1
Fuera de línea
SNooPy89
taj Ned 24 Jul 2011 - 21:34


SNooPy89

Main site administrator

Main site administrator
Kuzmanovićeve makete čuvaju lepotu srpskih sela 17srbijamaketa

ČAČAK - Sećanje na lepote srpskih sela Milovan Kuzmanović iz Čačka pretvara u minijaturne drvene građevine. Za proteklih pet godina, bez ijednog eksera, napravio je desetak vernih kopija kuća, vajata, crkvica i vodenica, prenosi RTS.

Kada je pre pet godina počeo da pravi male bunare i kuće kao igračke za svog unuka, Milovan Kuzmanović iz Čačka, nije znao da će u tome uživati i sam. Pravljenje maketa postalo je hobi kojem se potpuno posvetio.

Svaki deo ručno je obrađen, uklopljen u minijaturu vernu originalu, koje Milovan pravi bez skica, samo na osnovu sećanja:

"Kad sam počeo da pravim samo sam otišao u selo i video brvnaru. Ništa nisam zapisao niti nacrtao. Došao sam kući i tako sam napravio. Čak kada radim ne upotrebljavam ni metar. Samo olovku i drveni lenjir."
Makete.2.527.jpg

Svaki slobodni trenutak Milovan Kuzmanović provodi u svojoj radionici. Sa uživanjem obrađuje drvo, a da bi što vernije napravio pokrivku krovova koristi i pravi crep. Zato je, kako kaže, za jednu maketu potrebno da uradi na hiljade operacija.
makete.3.527.jpg

"Za jednu brvnaru treba negde oko dve hiljade delova bez crepa, plus hiljadu i trista crepova - što je preko tri hiljade delova", objašnjava Kuzmanović.

Za proteklih pet godina nastalo je desetak maketa etno-kuća, vajata, crkvica, vodenica, ali i raznih detalja koji oslikavaju život na selu, onako kako ga on pamti.

Sve kuće, brvnare i vodenice Milovan Kuzmanović sklapa bez ijednog eksera, kako bi bile prave etno-makete.

https://cacak.forumsr.net

Poruka [Strana 1 od 1]