ForumCacak
Dobrodošli na^^CACAK FORUM^^.

Da bi videli kompletan sadržaj foruma, morate se registrovati ili ulogovati!

Navigacija

Pogledaj šta je novo na forumu

Welcome!

Kao registrovani član Cacak foruma , vi možete učestovati u diskusijama, razmenjivati privatne poruke sa drugim članovima naše zajednice. Pre svega, jedino kao registrovani član možete imati pun pristup forumu, odnosno videti njegov celokupan sadržaj!


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se


Kuzmanovićeve makete čuvaju lepotu srpskih sela
   • Please log in to reply

  Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

  #1

  SNooPy89

  SNooPy89
  Main site administrator
  Main site administrator
  taj Ned 24 Jul 2011 - 21:34
  Kuzmanovićeve makete čuvaju lepotu srpskih sela 17srbijamaketa

  ČAČAK - Sećanje na lepote srpskih sela Milovan Kuzmanović iz Čačka pretvara u minijaturne drvene građevine. Za proteklih pet godina, bez ijednog eksera, napravio je desetak vernih kopija kuća, vajata, crkvica i vodenica, prenosi RTS.

  Kada je pre pet godina počeo da pravi male bunare i kuće kao igračke za svog unuka, Milovan Kuzmanović iz Čačka, nije znao da će u tome uživati i sam. Pravljenje maketa postalo je hobi kojem se potpuno posvetio.

  Svaki deo ručno je obrađen, uklopljen u minijaturu vernu originalu, koje Milovan pravi bez skica, samo na osnovu sećanja:

  "Kad sam počeo da pravim samo sam otišao u selo i video brvnaru. Ništa nisam zapisao niti nacrtao. Došao sam kući i tako sam napravio. Čak kada radim ne upotrebljavam ni metar. Samo olovku i drveni lenjir."
  Makete.2.527.jpg

  Svaki slobodni trenutak Milovan Kuzmanović provodi u svojoj radionici. Sa uživanjem obrađuje drvo, a da bi što vernije napravio pokrivku krovova koristi i pravi crep. Zato je, kako kaže, za jednu maketu potrebno da uradi na hiljade operacija.
  makete.3.527.jpg

  "Za jednu brvnaru treba negde oko dve hiljade delova bez crepa, plus hiljadu i trista crepova - što je preko tri hiljade delova", objašnjava Kuzmanović.

  Za proteklih pet godina nastalo je desetak maketa etno-kuća, vajata, crkvica, vodenica, ali i raznih detalja koji oslikavaju život na selu, onako kako ga on pamti.

  Sve kuće, brvnare i vodenice Milovan Kuzmanović sklapa bez ijednog eksera, kako bi bile prave etno-makete.

  http://cacak.forumsr.net

  Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]  Dozvole ovog foruma:
  Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu