ForumCacak
Dobrodošli na^^CACAK FORUM^^.

Da bi videli kompletan sadržaj foruma, morate se registrovati ili ulogovati!

Navigacija

Pogledaj šta je novo na forumu

Welcome!

Kao registrovani član Cacak foruma , vi možete učestovati u diskusijama, razmenjivati privatne poruke sa drugim članovima naše zajednice. Pre svega, jedino kao registrovani član možete imati pun pristup forumu, odnosno videti njegov celokupan sadržaj!


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se


Traži vam se određena vrsta hrane? Može biti uzrok nečeg drugog! Pročitajte!
   • Please log in to reply

  Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

  #1

  SNooPy89

  SNooPy89
  Main site administrator
  Main site administrator
  taj Pet 20 Sep 2013 - 17:37
  Žudnja za nekom hranom, koja ponekad može da znači i alergiju, na jeziku prirode češće predstavlja opomenu, način da nam stavi do znanja da određene vitamine ili minerale ne dobijamo u dovoljnoj mjeri. Često se ova specifična vrsta gladi razvija zato što se potpuno neodgovarajuće hranimo. 
  Neke od namirnica za kojima se najčešće javlja žednja jesu: 

  Puter od kikirikija - definitivno se nalazi među prvih deset, što nije nimalo iznenađujuće. Maslac od kikirikija je bogat izvor vitamina B. Ukoliko često zatičete sebe sa teglicom u rukama, možda je to zbog toga što se nalazite pod stresom i vaš redovni unos B vitamina postao vam je nedovoljan. Pošto 50 g kikirikijevog putera sadrži 284 kalorije, sigurno je da ćete ipak doći do zaključka da će vašem struku bolje prijati dodatak B-kompleksa, sem ukoliko baš ne želite da dobijete na težini. 

  Banane - kad uhvatite sebe kako stalno pružate ruku za ovim voćem, to je možda zbog toga što je vašem organizmu potreban kalijum. Jedna banana osrednje veličine ima ga 555 mg. Osobe koje uzimaju diuretike ili kortizon često osjećaju želju za bananama. 

  Sir - ukoliko se ono što osjećate prema siru prije može da se nazove požudom nego ljubavlju tada postoje velike šanse da ste zapravo gladni kalcijuma i fosfora. Kao prvo. mogli biste da jedete malo više prokula. One imaju dosta kalcijuma i fosfora, a mnogo manje kalorija nego sirevi. 

  Jabuke - to što ćete svakog dana da pojedete po jabuku, i ne mora da znači da vam baš nikada neće biti potreban doktor, ali ona pruža mnogo dobrih stvari koje možda ne dobijate iz ostale hrane koju jedete (kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum), a uz to je i odličan izvor pektina koji snižava holesterol. Ukoliko imate sklonosti da jedete mnogo zasićenih masnoća, to može da bude razlog vaše žudnje za jabukama. 

  Maslac - vegeterijanci veoma često žude za maslacem zbog toga što unose vrlo male količine zasićenih masnoća. Žudnja za slanim maslacem, s druge strane, može da označava jednostavnu potrebu za solju. 

  Kola - žudnja za kolom najčešće je samo glad za šećerom i znak zavisnosti od kofeina. Napitak sam po sebi nema nikakve hranjive vrijednosti. 

  Koštunjavo voće - ako ste ludi za orasima, lješnicima, bademima i ostalim jezgrastim plodovima, vrlo je vjerovatno da bi vaša ishrana trebalo da sadrži više proteina, vitamina B ili masti. Ako su vaše omiljene "grickalice" slane, onda vam je možda potrebniji natrijum od oraha. Primjetićete da osobe pod stresom imaju veću želju da jedu orahe i slično nego opuštene osobe. 

  Sladoled - iako je sladoled bogat kalcijumom, razlog što mnogi žude za njim zapravo je šećer. Hipoglikemičari i dijabetičari su neprestano gladni sladoleda, kao i osobe koje bi bar na taj način da se vrate u sigurnost djetinjstva. 


  Krastavčići - ukoliko ste u blaženom stanju i jedu vam se krastavčići, to je vjerovatno znak potrebe za solju. A ako nijeste, a ipak vam se jedu krastvačići, razlog je najvjerovatnije isti. 

  Slanina - razlog žudnje za slaninom krije se obično u njenoj masnoći. Osobe sa restriktivnim dijetama najpodložnije su masnim namirnicama. Na nesreću, masnoća nije jedina nezgoda koju slanina donosi. Ona, naime ima visok sadržaj karcinogenih nitrita. Ukoliko vam slanina zaista predstavlja uživanje, onda bar gledajte da unosite dovoljno vitamina C, A, D i E kako bi djelovali suprotno nitritima. 

  Jaja - ljubitelji jaja možda u njima traže i masnoću sadržanu u žumancetu, ili, što je svojevrstan paradoks, holin - koji se takođe nalazi u žumancetu i razara masnoću i holesterol. 

  Dinja - to što volite njen ukus ne mora biti jedini razlog vaše žudnje za ovom voćkom. Dinja ima mnogo kalijuma i vitamina A. Pored vitamina A bogata je i vitaminom C, kalcijumom, magnezijumom, fosforom, biotinom i izotinolom, tako da žudnja za dinjom uopšte nije loša. 

  Masline - bilo da su predmet vaše žudnje zelene ili crne masline, vrlo je vjerovatno da je u pitanju so. 

  So - ovdje bar nema nagađanja. Ono što vama treba jeste natrijum. Oni koji žude za solju obično pate od nedostatka tireoidnog joda, ili Adisonove bolesti, usljed pomankanja natrijuma. Osobe sa povišenim krvnim pritiskom takođe su od onih koji žude za solju, a ne bi trebalo. 

  Crni luk - žudnja za pikantnom hranom ponekad može da ukazuje na problem sa plućima ili sinusima. 

  Čokolada - ovo je definitivno jedna od najrasprostranjenijih žudnji, ako ne i baš ta. "Čokoličari" su zavisni od kofeina, kao i od šećera. Ukoliko želite da se riješite navike da jedete čokoladu, probajte da umjesto nje jedete rogač. 

  Mlijeko - ako i kao odrasla osoba žudite za mlijekom, moguće je da vam je potreban dodatak kalcijuma. A možda su opet, aminokiseline - kao što su suriptofan, leucin i lizin - ono što je potrebno vašem organizmu. 

  Majonez - budući da je riječ o masnoj namirnici, ona je obično predmet žudnje vegeterijanaca ili osoba koje su eliminisale masnoću iz svoje ishrane. 

  Kiselo voće - neprestana žudnja za kiselim voćem često može da ukaže na probleme sa žuči i jetrom

  http://cacak.forumsr.net

  Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]  Dozvole ovog foruma:
  Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu